Gangparti i hytte med panel på vegger og tak
Romfølelse. Vertikal eller horisontal panel påvirker romfølelsen. Valget er ditt. Her ser du beiset Østerdalspanel på veggen og hvitlasert Østerdalspanel i himlingen. (Foto: Eiken Hytter)

Valget mellom liggende eller stående panel påvirker romfølelsen på hytta. Men det er ikke det eneste du bør tenke gjennom. 

av Erlend Haddeland (Media Sør)

Innvendig panel har lange tradisjoner i Skandinavia og er et naturlig valg for hyttebyggere i Norge. Eiken Hytter har et samarbeid med Moelven, som leverer panel til hyttene våre.

Når du velger Eiken Hytter som din hytteleverandør, får du konkrete forslag på ferdig interiørvalg. Du trenger med andre ord ikke å være byggmester for å bygge hytte og ha meninger om absolutt alle valg som skal tas i drømmehytta di, men det kan være moro å se hvilke muligheter du har. 

Tor Egil Aspholt, som er ansvarlig for hyttemarkedet i Moelven, har samlet tips i denne artikkelen for deg som skal velge panel på hytta di.

Portrett av Tor Egil Aspholt
Fagmann. Tor Egil Aspholt har jobbet med Moelvens interiørprodukter i 17 år og har hatt hytte som spesialfelt de siste 6 årene med leveranser til hyttemarkedet i Norge.

Liggende eller stående panel

Fra moteindustrien har vi lært at klær med vertikale striper får oss til å se slankere ut, mens horisontale striper har motsatt effekt. Når det kommer til valget mellom liggende ellers stående panel på hytta, er effekten ikke helt ulik. 

Stående panel gjør nemlig at romfølelsen virker høyere, mens liggende panel gjør romfølelsen lavere. 

Skjult montering

Dersom du ønsker skjult montering, kan ikke panelet overstige 120 millimeter bredde. 

Spiker settes da i falsen på panelen og skjules når neste panelbord monteres. Avhengig av panelbord, kan allikevel spiker være synlig i falsen, men er da mer skjult enn synlig montering.

Ved 145 millimeter bred panel skal det alltid være synlig spikring, to spiker i hvert bord.

Stueparti i hytte med herregårdspanel på vegger og sprekkpanel i himling
Helhetlig. Ved å velge samme farge på vegger og tak som her, oppnår du en helhetlig følelse i rommet. Her ser du Herregårdspanel i børstet kongle på veggene og Sprekkpanel med børstet kongle i himlingen. (Foto: Eiken Hytter)

Glatt eller børstet 

Når du skal velge overflate på panelbordene, kan du velge mellom ulike profiler. 

Børstet panelbord gjør at du får et mer røft uttrykk på hytta di. 

Profilene du kan velge mellom er:

  • sprekk
  • glatt
  • fas
  • skygge skrå
  • skygge rett
  • rustikk
  • perlestaff

Hos Moelven kan du utforske de ulike panelene.

Stue med peis og glattpanel på vegg og himling
Synlig trestruktur. Ved å velge en overflatebehandling med synlig trestruktur gir du et mykt inntrykk av å dra naturen utenfor hytta helt inn i stua. Hytta her har beiset Glattpanel på veggene og hvitlasert Glattpanel i himlingen. (Foto: Eiken Hytter)

Tre typer overflatebehandling

Når du har valgt hvilket panel du ønsker deg, så er overflatebehandling neste steg. Her kan du velge mellom tre typer:

  1. malt
  2. beiset
  3. osmo-behandlet

Malt panel er en dekkende malt overflate som vil kunne vise noen av feilene som naturlig er skapt av skogen.

Beiset panel kan leveres i mange standardfarger eller andre beisfarger på forespørsel. Beis vil ha en matt overflate med synlig trestruktur.

Osmo-behandlet panel leveres i en rekke farger. Det gjør at trestrukturen kommer veldig fint frem i overflaten og gir et mer eksklusivt utseende.

Bad på hytta, med glattpanel på veggene
Naturlig valg. Panel er for mange et naturlig valg på hytta. Den lune følelsen som treverket gir, bidrar til å skape en varm og koselig stemning inne. Her på badet ser du beiset Glattpanel på veggene. (Foto: Eiken Hytter)

Lister og utforing som står i stil til panelet

Du kan også velge en rekke lister og utforinger i samme farge som på panelene. 

Noen velger å bruke samme farge på list og utforing som på vegg, mens andre ønsker å bruke lik farge på utforing som vindu og lar karmlisten følge veggen. Har man valgt forskjellig farge på tak og vegg, for eksempel mørk farge på vegg og lys farge i taket, er det naturlig å la taklisten følge veggen. 

Spørsmål om veien til drømmehytta? Kontakt en av selgerne våre for en uforpliktende prat

DEL DETTE