Hytteparadis. Som liten gutt har Kristen Gislefoss gode minner fra hyttelivet på Hovden. Sammen med Eiken Hytter har han realisert hyttedrømmen for sin egen familie. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Gislefoss nyter hyttelivet uansett vær!

Kristen Gislefoss finner roen på hytta, og han får ikke lenger like mye kjeft av hyttefolket hvis været ikke er godt nok.

av Erlend Haddeland (Media Sør)

Iført blå allværsjakke står Kristen Gislefoss ute på tunet hos hyttenaboen på Hovden, i trivelig passiar.

Her på Hovden, midt i Sør-Norge, har sørlendingen funnet sitt hytteparadis. Høstløvet skriker fargesprakende om nåde, men snart blåses de ned av Kong Vinters pust, og et hvitt teppe glir over landskapet. Faktisk har familien Gislefoss hatt hytte her siden midten av 60-tallet, et par tiår før skiheisen kom til Hovden.

I 31 år har han meldt været som statsmeteorolog i NRK. Kristen Gislefoss er ikke lenger i embets medfør, men vi drister oss til å spørre, denne gang i nåtid: Hvordan er været nå?
– Nå er det finvær. Skyet oppholdsvær, gløtt av sol. Vinden er så svak at jeg tror ikke det er trekk fra noen særlig retning, sier den sindige sørlendingen, som ble allemannseie etter en mannsalder som værmelder i statskanalen.

Fortsatt kan han få noen kommentarer når han er ute på tur.

– Hvis det er fint vær, tar jeg sjarmøretappen der det er flere i løypa, og da får jeg gjerne kommentarer på det fine været. Er det veldig dårlig vær, tar jeg selvfølgelig ruta der jeg ikke møter noen.
Da kommer det som regel spørsmål: «Kan du ikke gjøre noe med dette!»

Hyttebygda. Hovden ligger i Bykle kommune, som har over 2600 hytter. Eiken Hytter har hatt gleden av å realisere flere hyttedrømmer i fjellbygda.

Barnebarn på besøk

Når vi treffer Kristen Gislefoss, er det bare 9 dager siden hans aller siste vakt i NRK.
Gislefoss-navnet lever videre på skjermen i NRK, gjennom sønnen Kristian, også han statsmeteorolog og stadig å se i TV-ruta.
Han og familien har også sin egen avdeling på hytta til Gislefoss senior, på loftstua.

Denne uka har de besøk av et av barnebarna.
– Da slapper hun av. Da kan hun gjøre akkurat som hun vil, sier bestefar Gislefoss.
– Her er det ingen som sparker deg ut av sengen om morgen eller maser deg ut på ski, følger Randi.
Stella Polaris, familiens hund, har flyttet seg over til henne i sofaen.

Et hundeliv.Stella Polaris er en cockapoo, en blanding av cocker spaniel og puddel. Hun er veldig glad i å være ute om vinteren og er ikke fremmed for å dra med seg eierne opp på en fjelltopp.

Jakten på hyttedrømmen

Da pensjonisttilværelsen nærmet seg, gikk ekteparet Gislefoss på hyttemesser for å realisere hyttedrømmen.

Valget falt på Eiken Hytter.

– Jeg vil absolutt anbefale Eiken Hytter. Ser du på kvalitet og punktlighet, tror jeg du skal lete en stund før du finner noen som leverer bedre, sier han.

Stella Polaris, familiehunden, hviler i fanget til Gislefoss mens han prater.
– Det har vi fått kommentarer på etterpå: «De snekkerne som har vært her, de har vært dyktige». Hvis du ser på panelen her, så ser det akkurat ut som om det er stokkebygd.
Nå ser det ut som det er en tømmerhytte innvendig, sier Gislefoss.

Ferdig oppført i 2017. – Eiken Hytter var greie å samarbeide med. De tok spørsmålene mine alvorlige, de var veldig presise i leveransene sine, og de holdt lovnadene sine, sier Kristen Gislefoss.

Fyller opp hytta

Storfamilien Gislefoss er 18 stykker på det meste: Randi og Kristen Gislefoss har 3 barn, 3 svigerbarn og 10 barnebarn. Og Stella Polaris, da.

De har vært 18 rundt middagsbordet på nyttårsaften, men det tilhører sjeldenhetene. Gjerne er det én familie av gangen som kommer innom etter tur.

Ikke bare avslapping

Det skriker av gult og rødt og grønt i trærne på utsiden. De omkringliggende turløypene er flittig i bruk av familien, og årets multefangst er for lengst i boks til multekremen på juleaften.

Hva er planen for hytteoppholdet denne gangen?
– Slappe av, svarer Kristen Gislefoss kontant.
– Det er ikke helt sant, kommer det umiddelbart fra kona Randi i den andre enden av stua.
– Det er litt beising som gjenstår, av boder og rekka rundt, erkjenner han.

Beising av bod. – Kristen har alltid et eller annet prosjekt, sier kona Randi, med trykk på «alltid».

Kristen Gislefoss har ønsket å gjøre en del ting på hytta selv, og så har Eiken Hytter lagt til rette der de kan.
Eksempelvis har Gislefoss bygget terrassen selv, der Eiken Hytter leverte materialene.

– Nå er hytta ferdigbeisa med første strøk. Jeg må ha et strøk til. Jeg hadde et stillas, men det var ikke stødig nok. Men jeg fikk heldigvis tak i en lang stige.

Arbeidssomme. Innvendig er det kona Randi som har stått for beisingen. Hun har tatt alle flater, alle dører, og der har ikke Kristen gjort noen ting, understreker han. – Det har vært litt av en jobb, altså, sier han om de 13 dørene.
Fjellvettreglene. I begge hyttas etasjer henger fjellvettreglene som en påminnelse.

En familietradisjon

I 2017 ble hytta satt opp, og den ble tatt i bruk året etter. Her har de tre soverom og to store hemser.

Hytta står på en eiendom som foreldrene hans hadde. De bygde hytte her på midten av 60-tallet.

– Første påske jeg hadde her oppe, var det to timer med sol. Ellers var det storm og snøvær, minnes han.

– Alt har blitt enklere. Jeg minnes de første påskehøytidene vi var her. Veiene var ikke brøytet, og all bagasje måtte dras inn på kjelke.

Parafinlamper stod for oppvarmingen den gang.

– Etter at noen hadde lånt hytta og hatt et uhell med parafinlampene, de hadde oset litt, så ble det lagt inn strøm, sier han.

Roser samarbeidet. – Eiken Hytter var veldig fleksible og greie å samarbeide med, sier Kristen Gislefoss. Kaffekoppen stammer trolig fra et besøk da Eiken Hytters representant hadde overtakelse på Hovden sammen med familien.

Respekt for været

– Når liker du deg best på hytta?

– Alle årstidene er fine på fjellet. Selv så er jeg glad i å gå på ski, jeg, sier Gislefoss.

– Jeg liker høsten best. Da er det så klar luft og du ser fargene i naturen, legger Randi til.

I begge etasjene henger Fjellvettreglene, som seg hør og bør på ei hytte, mener de begge to. Respekt for vær og værmelding skal det iallfall ikke stå på.

– Jeg spøkte alltid med at jeg kunne ta ut værmeldinga og ha den på meg skriftlig. Gikk jeg meg vill og måtte grave meg ned, så kunne jeg stikke den frem sånn at alle kunne se: Jeg var forberedt, sier Gislefoss og gliser godt.

Nå skal hyttelivet nytes – til gangs. Pensjonisttilværelsen kunne ikke fått en bedre arena.

– Jeg vil absolutt anbefale Eiken Hytter, sier Kristen Gislefoss og får selskap av Randi: – Det beste er at de har levert ei hytte som vi er veldig fornøyd med.

«Jeg vil absolutt anbefale Eiken Hytter. Ser du på kvalitet og punktlighet, tror jeg du skal lete en stund før du finner noen som leverer bedre»

Kristen Gislefoss