Inspirerte flere vennepar til å bli hyttenaboer

For Bodil og Kristian er hyttelivet mer enn bare et avbrekk fra tidsklemma

Familiens hyttedrøm. Kristian Danielsen (41) er oppvokst med hyttelivet, og ville gi minnene videre til sine barn. Her utenfor hytta deres i Sandvand hyttefelt sammen med kona Bodil Sømme Danielsen (39), Vegard (14, foran), Sondre (11) og Jenny (6). (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

I en travel hverdag med jobb og aktiviteter på kveldstid, synes Bodil Sømme Danielsen og Kristian Danielsen det ble altfor lite tid til vennene hjemme. Så satset de på hyttedrømmen.

av Erlend Haddeland (Media Sør)

Peisen knitrer. Det går i ytterdøren, og lyden av barn som tråkker av seg skoene høres ganske snart ute i gangen. Det snødekte landskapet på Sandvand hyttefelt venter på vår, men inntil videre har de to årstidene ingen hastverk med å avløse hverandre.

Her, et sted midt mellom Sirdal og Flekkefjord på Sørlandet, har Bodil Sømme Danielsen (39) og Kristian Danielsen (41) funnet hyttedrømmen, under to timers kjøretur fra Hålandsmarka i Sola kommune.

Og de er ikke alene.

 

Bestill gratis hyttekatalog idag!

 

Ullsokker og panorama

Vegard (14), Sondre (11) og Jenny (6), hviler allerede ryggen mot veggen, og ganske snart skal de få selskap av hyttenaboer.
Skoene i gangen har fordoblet seg.

Inn i stua tasser den ene etter den andre inn på ullsokker, der ti stuevinduer jobber fulltid med å kaste lys inn i hytta. Vinduene lokker med panoramautsikt til den som gir dem blikkontakt.

Vennskap. Det blir mye løping mellom hyttene på denne gjengen: Martine Jøssang Paulsen (10, øverst, fra venstre), Sunniva Henneman (10), Aurora Jøssang Paulsen (13), Malin Henneman (12), Tian Henneman (7), Sondre Danielsen (11), Jenny (6) og Vegard (14). (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Utenfor vipper mange av furugrenene etter å ha gitt etter for mer snø enn de kunne bære.
Det får det til å se ut som at trærne danser med Kong Vinter.

«I en travel hverdag hjemme, med jobb og aktiviteter på kveldstid, ser vi altfor lite til vennene våre hjemme. Her på hytta derimot [...]»

Kristian Danielsen, hytteeier

Det går ikke lang tid før et par større sko parkeres i gangen. Hyttenaboen har lenge følt seg hjemme hos Bodil og Kristian. Katten Klara gir plass i sofaen.

 

Har du hytteplaner? Finn din drømmehytte idag

 

Vennskap og hytteliv

Atle Paulsen (40) fra Tananger i Sola kommune har vanket sammen med hyttas husfar siden barndommen. Han og Kristian spilte blant fotball på Havørn IL, som henholdsvis midtstopper og «kreativ midtbanespiller», for å bruke Kristians egne ord.

Nå har de hytte i samme hyttefelt, og det er Kristian og konas fortjeneste. Mer om det om litt.

Fra sofaen konstaterer Atle at brettspillet Sequence holder to av ungene hans i aktivitet. Ved siden av de gule rosene på bordet tjafser en barnehånd nedi egget med sjokolade i ny og ne, men ellers har roen inntatt denne delen av stua.

Hytteinspirasjon . Atle Paulsen er blant hyttenaboene. Etter at Bodil og Kristian begynte å bruke hytta for første gang vinteren 2014, har de blitt fire vennepar som ofte nyter hyttelivet sammen på Sandvand Hyttefelt. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

– Det er spesielt å komme opp her. I en travel hverdag hjemme, med jobb og aktiviteter på kveldstid, ser vi altfor lite til vennene våre hjemme. Her på hytta derimot, har alle fri, og familiene samles, sier Kristian.

Hyttedrømmen på hyttefeltet startet med Bodil og Kristian. I dag er de blitt fire familier i området som kjenner hverandre godt.

I påsken har de, tradisjonen tro, konkurrert i Sandvand Games, vennefamilienes svar på OL – men som arrangeres hvert år.

– Det er stor prestisje, slår Bodil fast, om vinterlekene som omfatter alt fra ringspill til skyting med luftpistol.
De fire familiene arrangerer to konkurranser hver, og så går de fra hytte til hytte og konkurrerer.

– Vi jobber for å få enda et vennepar til å kjøpe hytte her, sier Bodil og smiler, akkompagnert av panoramautsikten som utspiller seg foran henne.

Konkurranseinstinkt. Brettspill som Sequence og Ubongo får frem vinnerviljen. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)
Den årlige gjesten. Hvert år kommer påskeharen på besøk. Men hvem det er, er selvsagt en hemmelighet. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Overnattingene som fikk vennene hekta på hyttelivet

Det er ikke få morgener hun og Kristian, eller hver for seg, har satt seg ned her og nippet til kaffekoppen ved soloppgang, før ungene står opp.

Hyttedrømmen til Bodil og Kristian er på 97 kvadratmeter. Størrelsen på alle hyttene som ble bygget på Sør-Østlandet i 2017, er i gjennomsnitt på 93 kvadratmeter. Her har de 5 soverom, hvorav ett av dem er kombinert loftstue. Tre av soverommene bruker de selv, mens to av dem er gjesterom.

– Vi har både bredbånd og Playstation for å få ungene med så lenge som mulig, sier Bodil.

– Begge har en jobb hvor vi kan jobbe utenfor kontoret, så det er fint å ha den muligheten, supplerer Kristian, som samtidig understreker at de prioriterer å jobbe minst mulig når de er på hytta.

Totalt har hytta 12 sengeplasser, og særlig i starten hadde de overnattingsbesøk av vennefamiliene.

– Det var slik de ble hekta, sier Bodil og gliser.

Sandvand Hyttefelt. Fordelt utover 10 000 dekar ligger hyttefeltet. Her er det rikelig med fellesareal til både grillplass, turløyper, skiløyper som kjøres opp i sesongen, område for ballspill, lavvo, brygge badeplass ved et vann med rikelig mengder fisk. Hytta til Kristian og Bodil nærmest i bildet.

Et skjelvende møte med banken

Hyttemodellen kommer fra Eiken Hytter, og er tilpasset Bodil og Kristians ønsker, behov og tomt, som er kjempe fornøyd med hele prosessen.

– Jeg tror ikke det er noen hytter som er helt like. Man har et utgangspunkt og så blir det noen justeringer underveis.

Og slik er det med alle modellene til Eiken Hytter. De er et utgangspunkt. Så er det opp til kunden å tilpasse den slik man selv vil. Her er det foruten tekniske begrensninger, nesten kun fantasien som setter grenser.

Alltid en vinner. Jenny Danielsen (6) og Tian Henneman (7) er ikke vanskelige å be på «Playstation-loftet». (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)
Tid for avkobling. I stua kastes rikelig med lys inn. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Den søndagen de var oppe på Sandvand hyttefelt for å se på tomt i 2012, minnes de godt.

– Det var mange folk fra vår foreldregenerasjon der, og vi kom i prat med dem. «Dere må bare kjøpe tomt her», sa de. De trivdes veldig godt, og vi ble kjempegira, minnes Bodil.

– Dette var på søndag, og på mandag gikk vi i banken, skjelvende. Vi fikk en «go» og kastet oss rundt. Det har de ikke angret på.

– Jeg har vokst opp med hyttelivet, og har mange gode minner fra det. De gode minnene hadde jeg lyst å gi videre til mine unger, sier Kristian.

Ved kjøkkenbordet er ungene i full sving med brettspill. Det småkrangles litt om hvem som egentlig leder av de åtte som sitter rundt bordet.

 

Hyttelivet lever videre – enda en generasjon.

 

 

Ønsker du å se nærmere på hyttedrømmen? Bestill hyttekatalog gratis